De eerste lammetjes zijn geboren bij de Edese Schaapskudde

Bij de Edese Schaapskudde zijn vrijdagavond 5 februari de eerste lammetjes geboren. Bij herder Aart van den Brandhof heeft de eerste ooi een tweeling geworpen, een rammetje en een ooitje. ‘Moeder en kinderen’ maken het goed. Zaterdagochtend liepen de lammetjes al vrolijk rond.

Hiermee is de lammerperiode begonnen voor de schaapskudde, waarmee een drukke tijd aanbreekt voor beide herders. Gelukkig worden zij geassisteerd door hun partners en door stagiaires van de landbouwopleiding van Groenhorst Barneveld. De Edese Schaapskudde is een officieel erkend leerbedrijf.

De kooien zijn nu voorlopig gesloten voor het publiek, niet alleen ter voorkoming van en/of insleep van ziektes, maar ook om voor de ooien en de pasgeboren lammetjes een rustige plek te creëren. In de kooien zijn hiervoor met schotten ook afzettingen gemaakt, als een soort kraamkamers. Bij mooi weer zullen de lammetjes ook al snel naar buiten gaan bij de schaapskooien, waar ze dan zijn te bewonderen.

Tijdens de eerste weekenden van maart worden de lammetjesdagen georganiseerd. Op 5 en 6 maart kunt u terecht bij de schaapskooi op de Ginkelse heide. Dan is het mogelijk een aantal lammetjes van dichtbij te bekijken, en uiteraard staat er weer beschuit met muisjes voor u klaar. Op 12 en 13 maart kunt u terecht bij het Natuurcentrum Veluwe aan de Groot Ginkelseweg. Vanaf het Natuurcentrum gaat u dan onder begeleiding van een gids naar de schaapskooi op de Eder heide, waar de lammetjes op u wachten.Dit bericht was geplaatst in Nieuws.