Ede heeft aan beide kanten van de heide een schaapskudde, een op de Ginkelse heide en een op de Eder hei.
In de schaapskooi op de Ginkelse heide, is de kleine kudde gehuisvest. De herder van deze kudde is Henk van den Brandhof. De kooi is een rijksmonument en staat tegenover Restaurant Juffrouw Tok, aan de Verlengde Arnhemseweg (N224). Bij de kooi bevindt zich ook een ruime parkeerplaats.
Op de Eder heide staan twee kooien en hier bevindt zich de grote kudde. De herder is Aart van den Brandhof, een broer van herder Henk.
De oude kleine schaapskooi is ook een rijksmonument. Daarnaast is enkele jaren geleden een grote nieuwe kooi gebouwd, in stijl met de oude kooi. De kooien staan aan de rand van de heide, naast een agrarisch gebied, en zijn te voet goed bereikbaar. Parkeren is mogelijk bij het Natuurcentrum Veluwe aan de Groot Ginkelseweg 2a.

De Vrienden van de Edese Schaapskudden promoten de kudden zoveel mogelijk. Dat doen we onder andere tijdens de lammetjesdagen bij de schaapskooien in het voorjaar en tijdens het schaapscheerdersfeest op de tweede zaterdag van juni. We zijn ook aanwezig op enkele toeristische markten, zoals de Dickens fair in Bennekom. De datums hiervoor zullen bekend worden gemaakt in de agenda.

Tijdens deze markten is het mogelijk om allerlei schapenproducten bij ons te kopen, zoals pluche lammetjes, speelgoed schaapjes, placemats, schapenwol e.d. Wij hebben een wisselend assortiment, dat steeds wordt vernieuwd en uitgebreid. Uiteraard kunt u bij ons ook ‘pinnen’.

Heeft u suggesties voor promotie-materiaal? Laat het ons weten via ons contactformulier

Wilt u een afspraak maken om naar een van de schaapskooien te komen met bijvoorbeeld een schoolklas of een kinderfeestje, neem dan contact op, zodat we de mogelijkheden met u kunnen bespreken.

In het najaar verkopen we fraaie kerstkaarten die speciaal zijn vervaardigd voor de Edese Schaapskudden.

Xander van Soelen heeft in 2011 een film gemaakt over herder Aart en zijn kudde.